Seneste nyt fra et bestyrelsesmedlem

Tangeværket!



For 25. gang skal man atter i gang med at løse spærringen af vores Gudenå.
Der skulle havde været en løsning på spærringen i 2024, men som vanen tro, valgte Viborg Kommune atter at udsætte afgørelsen.
Men denne gang overskrider man det vandrammedirektiv, som man har underskrevet i EU, ”SÅ KOMMUNENS HANDLING ER ULOVLIG”, og den er meldt til rette myndighed.
DN. har klart meldt ud, at det eneste rigtige for naturen er, at tømme vandreservoiret og føre åen tilbage i sit gamle, oprindelige løb. Dette er også nødvendigt for at opfylde kravet for Tange å.
Modstand fra DN i Viborg og et medlem fra Faurskov. Stor opbakning fra DN Randers og Silkeborg.
Modstanderne kørte frem med alle de usandheder som Søforeningen og de lokale politikere, havde udspredt i årevis, eks. at 17.000 mennesker, omkring søen, var imod, at man gjordet noget. I virkeligheden er der kun 1700 i Ans og Tange med omegn.
Nogle påstande om, at så ville man sætte solceller op i den nye ådal, men det ved vi jo godt ikke er muligt, da det selvfølgelig vil blive PAREGRAF 3 område.
Der er mange andre trusler og usandheder. Man vil nu søge om, at få vandreservoiret godkendt, som værende en sø, sandheden om den såkaldte ”sø” er, at den de fleste steder er meget lavvandet.
Mange steder ligger mudderbankerne få cm. under vandoverfladen, det kan jo betyde, at hvis man beholder den opstemning, vil der skulle renses op. Det ville nok blive ret dyrt og til ingen nytte, det kan jo ikke blive til en sø med god økologisk tilstand alligevel.
Der er kun dybt i vandreservoiret i selve åløbet. Det vil jo koste i omegnen af 187 millioner at fjerne vandreservoiret. Der skal fjernes mudder i åløbet.
Prøverne af mudderet viser, at det kun er forgiftet ved udløbet fra Ans og Tanges renseanlæg.
Der skal udlægges grus i åen neden for værket, for at udligne faldet. I det gamle åløb igennem vandopstemningen er der en ca. dybde på 10-11 meter.
Når åen bliver ført tilbage, vil vi få en flot ådal, med det liv der skal være samt en ”fri Gudenå”, der strømmer rask igennem stryg og hvilebassiner.
Der vil også komme andre typer vandplanter. Det forbedrede fald vil også påvirke åen nedstrøms et langt stykke neden for Bjerringbro.
Nu kan hele faunaen komme forbi. Fisk kan komme forbi, ikke mindst den ”rødlistede ål ”, laksefisk, sandarter, lampretter, helt samt mange andre.
Det ville være en skandale, at holde et af vores største åløbssystemer total afspærret på grund af nogle få lokales særinteresser og nogle vattede politikere, der ikke tør tage den bestemmelse, der skal til for at løse problemet.

Max Thomsen


Denne side er opdateret af Webmaster den 2025-03-05